מדד הבועה - הגרף שקובע את שווי האקזיטים המשכורות ב-טק, ומחירי הנדל"ן במרכז
"מדד הבועה" - שווי (מכפיל מכירות 12 חודשים קדימה) של חב' התוכנה בוול-סטריט
Source: Morgan Stanley, Processed by Lucid Capital, Last Update: July 2024
מהו מדד הבועה?
המדד מציג את השווי בו נסחרות חברות ה SaaS בוול סטריט באמצעות "מכפיל המכירות" הצפויות 12 חודשים קדימה של חברות ה SaaS – כלומר היחס בין שווי השוק (EV - בניכוי מזומן וחוב) למכירות (Next Twelve Months Revenue).
מדד זה מהווה את נקודת היחוס המרכזית להערכת שווי של סטאראפים בסבבי Late Stage וכן בעת הנפקה או מיזוג עם ספאק.
למשל, אם חברת SaaS בשם Tuesday חוזה שמכירותיה בשנה הבאה יגיעו ל $100M, והמכפיל של חברות SaaS בקצב צמיחה דומה הוא 15.
הרי שהשווי שהיא תקבל בעת הנפקה יהיה בסביבות $1,500M (=100*15) וכך גם בעת סיבוב גיוס בשוק הפרטי.
מדוע לא להשתמש במדד הנאסדק?
חמש חברות מהוות מעל 50% ממדד הנאסדק (אפל, מיקרוסופט, גוגל, פייסבוק, טסלה) ויש בו ייצוג אפסי לחברות מסוג SaaS שמרכיבות רוב האקו-סיסטם בישראל
למה מדד הבועה משנה לכל ישראלי?
מדד זה קובע את הבנצ'מרק לשווי הסבבים, הגיוסים וההנפקות של חברות תוכנה (SaaS) - כולל חברות Cyber, Fintech, Enterprises SW, AI & ML
בהנתן שחברות אלו מרכיבות את חלק הארי של האקו-סיסטם הטכנולוגי בישראל. הרי שהשווים, והנגזרת של גודל הגיוסים מתבטאים בביקוש לעובדים, בשכר שהם יקבלו, בביקוש לשטחי משרדים וכמובן בשווי האופציות שמתדלק את שוק הנדל"ן המרכז. אפילו המחירים במסעדות במרכז כמו זוזברה מושפעות בעקיפין מהמדד בגלל וולט ותן ביס.
עם זאת, עוברים 12-18 חודשים מרגע שיש שינוי חד במדד הבועה ועד שנראה השפעה בכלכלה הישראלית ("בהייטקס"), וככל שעובר זמן רב יותר בו המדד שהה ברמות גבוהות, כך גיוסו כספים רבים שיותר שיושבים במאזני החברות שמאפשרים להן להמשיך לגייס עובדים.